Restorative Gentle Yoga 


Deze yogalessen richten zich op diepe ontspanning, energieherstel, natuurlijke ademhaling en het loslaten van fysieke spanningen. Het tempo van de les is langzamer, wat je de mogelijkheid geeft om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en daardoor diepgewortelde spanningen in het lichaam te herkennen en los te laten.
 
In de lessen besteden we veel aandacht aan de essentiële yogaprincipes zoals houding, ademhaling, flexibiliteit en kracht. Door het lichaam bewust te bewegen en de zogenaamde ‘Somatic Movement’-benadering te gebruiken, kunnen we dieper in elke yogahouding duiken. Daarnaast omvat Restorative
Gentle Yoga  beoefening zachte en herstellende yogahoudingen. Ik gebruik verschillende fysiotherapeutische ballen als ondersteuning. Hierbij kun je denken aan kleine en grote fysio-ballen, ‘still-point inducers’ en triggerpoint-ballen. Je krijgt een reeks yogahoudingen aangeleerd die zachte, vloeiende lichaamsbewegingen aanmoedigen. Deze yogalessen zijn een ideale balans tussen traditionele hatha yoga oefeningen en herstellende yoga beoefening.
 
Restorative Gentle Yoga : Voor wie?
Deze yogalessen zijn ideaal voor iedereen die wil beginnen met yoga, die herstellende is van langdurige of kortdurende blessures en die opgehoopte fysieke spanningen als gevolg van dagelijkse werkdruk en overbelasting wil loslaten. Deze yogalessen zijn ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige en krachtige yogabeoefening die past bij hun eigen persoonlijke lichaam en behoeften. Voor iedereen die op een veilige en geconcentreerde manier de essentiële yogaprincipes wil leren en voor iedereen die gewoon een betere verbinding met zijn lichaam wil vinden.

Bouwstenen van Restorative Gentle Yoga lessen:

Mindful Embodied Hatha Yoga  
Mindfulness is een veelgebruikte term die zijn wortels heeft in het boeddhisme en betekent dat je je van moment tot moment bewust bent van je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en de omgeving. Embodiment is een staat van volledig aanwezig zijn en verbonden zijn met je lichaam. Ook wel ‘embodied awareness’ genoemd, dit is een oefening die je helpt een staat van volledige verbinding met je lichaam te ervaren, een staat waarin je je aanwezig en een geheel voelt. Embodied Awareness is een term die wordt gebruikt op het gebied van somatische psychotherapie, somatische bewegingseducatie en dans. Mindfulness en belichaming zijn een belangrijk onderdeel van Soma Yoga. Tijdens mijn lessen oefenen we met het bewust maken van elke pose. We gaan dieper in op de gewaarwordingen van lichaam en adem. Dat betekent langzamer gaan en langer in elke pose blijven. Deze benadering van yoga heeft een diepgaand onmiddellijk effect op je mentale en emotionele
toestand.

Herstellende yoga
Herstellende yoga is een langzame en zachte vorm van yoga die de bedoeling heeft om je in een diepe staat van ontspanning en rust te brengen. Ik gebruik verschillende rekwisieten zoals dekens, bolsters en blokken om het lichaam te ondersteunen in verschillende yogahoudingen, waardoor het hele systeem in een diep ontspannen toestand kan komen. In deze houdingen zijn heeft een verjongend effect op lichaam en geest, omdat het je in staat stelt om van een vecht-en-vluchtreactie af te vallen in het parasympathische zenuwstelsel, wat de zogenaamde ‘ontspanningsreactie’ veroorzaakt, waardoor je lichaam kan genezen en zichzelf volledig vernieuwen.
​​
Ademwerk​
Ademwerk is een essentieel onderdeel van Restoratieve Gentle Yoga lessen. We passen ademwerk toe met de bedoeling het mentale, fysieke en spirituele welzijn te verbeteren. Er zijn veel vormen van ademwerktherapie waarbij bewust en gestructureerd ademhalen. Ademwerk bevordert diepe ontspanning en helpt je je energieker te voelen. In Restoratieve Gentle Yoga is elke pose een verkenning. Door mindfulness en belichaamd bewustzijn creëer je meer verbindingen tussen je adem en je lichaam. Je leert blokkades in het lichaam te herkennen en los te laten. Hiermee leer je je natuurlijke adem te herkennen en vrij te maken.  
 
Triggerpoint-ballen
In Resorative Gentle Yoga lessen gebruik ik verschillende kleine reflexballen, kleine en middelgrote softballen en grote gymballen. Yogaballen helpen bij het losmaken van het gelaat, masseren triggerpoints en helpen bij het loslaten en verjongen van het lichaam. Reflexballen zijn stevige stekelballen voor massage, sensorische therapie en ontspanningsoefeningen. In mijn lessen gebruiken we ze als een therapeutisch massagehulpmiddel dat zich richt op de triggerpoints. Dit helpt bij het verlichten van de spanning en het vrijgeven van spieren door het hele lichaam. Kleine en middelgrote softballen helpen de spanning in het bindweefsel los te laten, ook wel fascia genoemd. Deze ballen zijn bedoeld om de fascia te herstellen,  bouw weefselveerkracht op en laat spanning los in gemeenschappelijke delen van het lichaam zoals hoofd, nek, schouders, armen, rug, heupen, benen en voeten. Het werken met hen voelt als een diepe zelfmassage van het weefsel. Gymballen zijn een geweldig hulpmiddel dat helpt bij het verbeteren van de stabiliteit en het opbouwen van kracht, maar ook om spanning in het lichaam los te laten, het zenuwstelsel te kalmeren en opnieuw verbinding te maken met de natuurlijke ademhaling.  

Meditatie
Er zijn eindeloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie op onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat meditatie ons kan helpen om beter om te gaan met negatieve gevoelens en emoties. Hoewel er vele vormen van meditatie zijn, is het uiteindelijke doel een gevoel van ontspanning en innerlijke rust, wat de geestelijke gezondheid kan verbeteren. In Soma Yoga lessen leren we om ons diep te concentreren op de sensaties van het lichaam. Aanwezig zijn, de ademhaling observeren, bewust worden en in verbinding staan met je lichaam zijn enkele basiscomponenten van meditatie die een essentieel onderdeel vormen van elke Restorative Gentle Yoga les.

Praktische Informatie

Prijs:
  • 1 Zen voor een uur

Restorative Gentle Yoga  wordt bij Home of Zen gegeven door:

Marina Trisic Marina Trisic
Maandag, 20:30 - 21:45
Woensdag, 09:00 - 10:15
Vrijdag, 09:00 - 10:15

Selecteer hier boven de gewenste les en vul hieronder uw gegevens in. Er wordt dan automatisch een plekje gereserveerd in de eerstvolgende les. Wil je een specifieke datum reserveren? Vermeldt dit dan in het opmerkingen veld.

Inschrijven


De aanvraag is verstuurd. U ontvangt een e-mail met verdere instructies.

Vergeet niet een les te selecteren.
Vergeet niet uw naam, e-mail en telefoonnummer in te vullen.